برای شستشو
· برخی خانمها با انواع مواد پاک کننده و گاهی حتی به دستکش های ظرفشویی حساسیت دارند .دراین موارد بهتر است برای پاک کردن فرش به جای مواد پاک کننده از قبیل پودر و شامپو های مخصوص از نمک استفاده کنیم .کافی است سطح فرش را با مقداری نمک بپوشانیم .اندازه نمک نباید به حدی باشد که سطح آن را سفید کند.سپس فرش را به همان حالت می گذاریم تا حدود 12ساعت بماند . آنگاه با یک اسفنج مرطوب آن را پاک می کنیم.نتیجه کار عالی و غیر منظره است .اگر شک دارید می توانید امتحان کنید .
·
· برق انداختن و درخشان کردن رنگ قالی برای درخشان کردن فرش می توانید مقداری نشاسته یذرت روی فرش بپاشید و بگذارید یک ساعت بماند.سپس با جارو برقی آن را جارو کنید.اثر اعجاب انگیزی دارد.
· برای برق انداخن و ثابت نگه داشتن رنگ فرش و قالی می توانید مخلوطی از یک فنجان سرکه طبیعی
· وآب تهیه کردن و این محلول را با برس روی فرش بکشید و بگذارید تا خشک شود.بعد از این عمل فرش درخششش خاصی پیدا می کند.
· شامپو فرش
· اگر شامپو فرش در دسترس ندارید، وقت را تلف نکنید دو قاشق چایخوری نمک، یک قاشق چایخوری مایع ظرفشویی را در یک لیتر آب حل کنید. آن را خوب هم بزنید تا کف آن را برای تمیز کردن فرش استفاده کنید. این شامپو برای خشکشویی کردن پالتو نیز مناسب است.
دستور العمل لکه زدایی :
با توجه به این که لکه های مختلف نیازمند روشهای مختلفی جهت از بین رفتن می باشند
لذا شناخت نوع لکه و منشأ آن بسیار با اهمیت می باشد بنابراین در ذیل لیستی از لکه
های معمول و روش از بین بردن آنها بیان می گردد. (شماره ها دستورهایی است که در
ادامه می آید)
- قبل از اضافه کردن هر شوینده ای با ناخن خود ماده افتاده روی فرشتان را بردارید.
-در قسمت کوچکی از فرشتان ماده پاک کننده را امتحان کنید تا مطمین شوید آسیبی به فرشتان نمیزند.
- نقطه لک شده را نسابید زیرا ممکن است کثیفی به نقاط دیگر فرشتان سرایت کند.
- ماده تمیز کننده را از بیرون از لک به سمت آن بریزید تا کثیفی به نقط دیگر نرسد و پس از انجام کار فورا آن نقطه را با دستمال خیس پاک کنید.
-اگر احساس کردید پس از خشک کردن نقطه شسته شده هنوز فرشتان خیس است یک حوله نازک را روی نقطه خیس قرار داده و جسم سنگینی را روی آن بگذارید.
راه حلهایی برای لکهای خاص:
لکههای اسیدی: این
لکهها که ممکن است حتی با ریختن مقداری سرکه پدید آیند به عکس العمل سریع شما
نیاز دارند. فورا روی آن مقدار کمی جوش شیرین و آب بریزید و سپس مقدار بسیار کم
محلول رقیق آمونیاک و آب اضافه کنید. دقایقی بعد فرش را آب بکشیدو آن را جارو
بزنید.
لکه خون: تا
آنجا که میتوانید آن را با پارچه ای جذب کنید سپس یک قاشق چایخوری از مواد شوینده
را با یک قاشق همان اندازه سرکه سفید مخلوط کرده و مقداری آب ولرم بریزید تا مایع
رقیقی بدست آید انگاه آن را به نقطه لک بمالید و بگذارید خشک شود و به آرامی جارو
بکشید.
کره: هر
چقدر میتوانید از کره را با دست خود بردارید و سپس مقدار کمی محلول شوینده را به
محل بمالید و بگذارید خشک شود.
مایع شمع: فورا
مقداری یخ را روی لک آب شمع بگذارید زیرا باعث یخ زدن شمع میشود و براحتی از روی
فرش کنده میشود.
آدامس: سریعاً به روش مایع شمع آن را سرد کنید تا براحتی کنده شود.
شکلات و قهوه: سریعا
آن را از روی فرش بردارید و دقیقا به روش لکههای خون و با استفاده از مواد شوینده
و آب و سرکه سفید آنرا تمیز کنید.
لک آبرنگ: بلافاصله
روی ان جوهر خشک کن قرار دهید و آنرا با اطو گرم کنید تا لک را به خود بکشد. سپس
از مواد شوینده استفاده کنید و دقایقی بعد آنرا بشویید.
میوه: لکههای
میوه گاها خیلی سخت پاک میشوند. به محض افتادن میوه آنرا بردارید و جای آن را با
ناخن بخراشید سپس به روشهای قبلی و با استفاده از مخلوط آب ولرم و کمی سرکه سفید و
مایع شستشوی رقیق آنرا تمیز کنید و سپس آب بکشید.
لکههای سس سالاد و آب گوشت: بدون آن که به آنها دست بزنید تا پخش تر شوند به روش استفاده از آب و سرکه سفید و مایع تمیز کننده اکتفا کنید و سپس آن را تمیز کنید و آب بکشید.
· • اگر غذای چربی دار و رنگین مانند آب مرغ بر روی فرش ریخت، بلافاصله یک کاسه ماست بر روی آن بریزید، بگذارید چند دقیقه بماند و سپس همزمان با برداشتن ماست، لکهبرداری را انجام دهید.
اگر مقداری واکس روی فرش یا موکت ریخت،ابتدا با احتیاط واکس را از روی فرش بردارید،سپس جای لک را مرطوب کنید ولی دستمال روی آن نکشید ، کمی الکل سفید روی آن بریزید .سپس با شامپوی مخصوص فرش محل را بشویید. پاک کردن لکّه مواد چرب از فرش برای رفع لکّه مواد چرب از جمله مداد شمعی و موادی همچون قیر ابتدا مقداری حلال غیر چرب که زود خشک نمیشود بر مقداری پنبه مرطوب بریزید و آن را آرام روی لکّه قرار دهید. به این ترتیب، مقداری از ذرات جذب پنبه وحلّال روی آن میشود. این کار را آنقدر تکرار کنید تا تمام لکّه از بین برود. سپس محل را با پارچه مرطوب و تمیز پاک کنید لکه شمع بر روی فرش، موکت و سطوح بافت دار ابتدا با جسمی نوک تیز مانند چاقو و یا حتی ناخن، پارافین سخت شده را بردارید، سپس کاغذ مومی (روغنی) و یا دستمال حولهای بزرگی را تا کرده و بر روی لکّه حاصل از پارافین قرار دهید. حال اتو را در درجه گرم تنظیم کرده و بر روی سطح کاغذ چندین بار حرکت دهید. حرارت ناشی از اتو، پارافینهای باقی مانده در میان بافتها را آب کرده و جذب کاغذ میکند. پاک کردن لکّههای قدیمی از فرش برای رفع لکّههای قدیمی بر جای مانده روی فرش که احتمالاً هنگام لک شدن متوجه آن نشدهاید، مقداری کف خمیرریش روی محل لک بریزید. سپس محل را با پارچهای مرطوب بمالید و بعد آن را با دستمال خشک تمیز کنید. محل لک را با پارچه ی تمیزی بپوشانید و جسم سنگینی مثل کتاب روی آن قرار دهید. هر گاه پارچه مرطوب شد، آن را عوض کنید تا پس از گذشت مدتی، رطوبت فرش از بین برود. پاک کردن لکّه ی کاکائو، چسب و بستنی از فرش برای رفع لکّه کاکائو، چسب و بستنی، ابتدا به آرامی اطراف محل مورد نظر را جمع کنید تا لکّه بیشتر پخش نشود. سپس یک قاشق چایخوری مایع ظرفشویی را در یک فنجان آب حل کنید و این محلول را با پنبه یا دستمالی نرم و تمیز روی محل قرار دهید و بدون اینکه محل لکه را بمالید، به آرامی آن را تمیز کنید. چنانچه چند بار این عمل را تکرار کنید، اثر ماده ی ریخته شده به طور کامل از بین میرود. سپس محل مورد نظر را با دستمال مرطوب تمیز کنید. پاک کردن لکّههای رنگی از فرش برای پاک کردن لکّههای قهوه، چای و مواد رنگی نظیر آب انگور، ابتدا برای جلوگیری از نفوذ بیشتر ماده ریخته شده، با حوله کاغذی یا دستمال کاغذی به آرامی رطوبت محل مورد نظر را بگیرید. سپس مقداری آب معدنی یا سودا روی آن بریزید و پس از چند دقیقه، محل را با دستمال پاک کنید. آن قدر این کار را تکرار کنید تا هیچ اثری از لکّه بر فرش بر جای نماند. پاک کردن سریع لکّه فرش فراموش نکنید که اگر لکّه بر روی فرش بیش از یکی دو روز بماند ثابت میشود، پس توصیه میشود لکّه را هر چه زودتر با مواد پیشنهاد شده پاک کنید. پاک کردن لکّه ادویه کاری از فرش برای پاک کردن لکّه ادویه کاری، از کمی آبلیمو و آب استفاده کنید و سپس با دستمال خشک روی آن بکشید. |
نحوه نگهداری فرش در انبار
فرش دستباف یک کالای با ارزش است که در صورت نگهداری خوب میتواند سالم و شکوهمند و زیبا باقی بماند. برای نگهداری فرش در جایی غیر از منزل مکانی لازم است که از هرجهت مناسب باشد . یک انبار خوب و مناسب میبایست ویژگیهای زیر را داشته باشد:
1. از مصالح مستحکم درست شده باشد تا در مقابل عوامل طبیعی کمتر آسیب ببیند.
2. سمپاشی کردن هرچند وقت یکبار اطراف انبار تا موریانه و بید و حشرات موذی نتوانند به داخل آن راه پیدا کنند.
3. پنجره جهت انتقال نور به داخل به مقدار کافی باید وجود داشته باشد و همچنین دستگاه تهویه و هواکش نیز باید وجود داشته باشد.